Състезателен правилник на Българската Граплинг Асоциация

1417004428_rules3

Правилника на Българската Граплинг Асоциация е събмишън базиран и има за цел да определи по-добрия събмишън боец. Комисия от трима съдии определя победителя, на базата на опити за събмишън и цялостна агресия в двубоя. За да се избегне тенденциозно съдийство и да се сведат грешките до минимум, комисията ще се състои от опитни специалисти от различни клубове.

 
 
 
 
 
 
 

Категории

Мъже:

66, 72, 78, 84, 92, 92+

Юноши:

60, 66, 72, 78, 84, 84+

Жени:

60, 60+

Времетраене

Един рунд от 8 минути. Продължение на внезапна смърт до точка, което има за максимум 4 минути.

Съдийско решение

След изтичането на редовното време комисия от трима съдии дава победа на единия състезател или равенство. При равенство се играе продължение на внезапна смърт – до точка(събаряне, пасгард, суип, маунт, гръб с две куки). Няма наказание за дърпане на гард. Позициите трябва да се задържат за 3 секунди. При липса на точка след изтичане на максималното време на продължението следва отново съдийско решение за по активния състезател. След продължението няма равенство.

Критерии за съдийско решение:

  1. Опити за събмишън.

  2. Работа за събмишън от доминантни позиции.

  3. Агресия и търсене на двубоя.

Основна тежест в съдийското решение имат опитите за събмишън и работата за събмишън от доминантни позиции. Смяната на една равностойна позиция с друга се отчита само като агресия и има много малка тежест (суип до гард, събаряне до гард).

За пасивна игра се дават две предупреждения и дисквалификация при трето нарушение (възможна е и двойна дисквалификация). Всяко едно предупреждение за пасивност се отразява негативно на съдийското решение.

 

Разрешени техники

Разрешените и забранените техники са идентични като правилника на ADCC, с изключение на слама, който е забранен дори при бягане от събмишън.

Разрешени:

Всякакъв вид задушавания ( Chokes )
Всякакъв вид ключове на ръце
Всякакъв вид ключове на крака

Забранени:

Сламове от всякакъв тип
Усуквания на гръбначния стълб и врата(neck crank) с изключение на can opener и twister
Бъркане в очите, устата, ушите и др.
Дърпане на коса
Удари от всякакъв тип
Захват на по-малко от три пръста

При юношите и начинаещите(ако има такава дивизия) са забранени всички ключове усукващи коляното – хийл хук, тоу холд и др.