Състезателен правилник на Българската Граплинг Асоциация


Правилника на Българската Граплинг Асоциация е събмишън базиран и има за цел да определи по-добрия събмишън боец. Комисия от трима съдии определя победителя, на базата на опити за събмишън и цялостна активност в двубоя. За да се избегне тенденциозно съдийство и да се сведат грешките до минимум, комисията ще се състои от опитни специалисти от различни клубове.

 
 
 
 
 
 
 

Категории

Мъже:

66, 72, 78, 84, 92, 92+

Юноши:

60, 66, 72, 78, 84, 84+

Жени:

56, 56+

Времетраене

Мъже и жени напреднали – 8 минути.
Мъже и жени начинаещи, юноши и мастъри – 6 минути.
Продължение на внезапна смърт до точка, което има за максимум половината от редовното време.

Съдийско решение

След изтичането на редовното време комисия от трима съдии дава победа на единия състезател или равенство. При равенство се играе продължение на внезапна смърт – до точка(събаряне, пасгард, суип,сайд контрол, маунт, гръб с две куки). Няма наказание за дърпане на гард. Позициите трябва да се задържат за 3 секунди. Сайд контрол също се брои за точка, без значение как е взет и дали има пасгард. При липса на точка след изтичане на максималното време на продължението следва отново съдийско решение за по активния състезател. След продължението няма равенство.

Критерии за съдийско решение:

  1. Опити за събмишън.

  2. Работа за събмишън от доминантни позиции.

  3. Активност и търсене на двубоя.

Основна тежест в съдийското решение имат опитите за събмишън и работата за събмишън от доминантни позиции. Смяната на една равностойна позиция с друга се отчита само като активност и има много малка тежест (суип до гард, събаряне до гард).

За пасивна игра се дават две предупреждения и дисквалификация при трето нарушение (възможна е и двойна дисквалификация). Всяко едно предупреждение за пасивност се отразява негативно на съдийското решение.

 

Разрешени техники

Разрешените и забранените техники са идентични като правилника на ADCC, с изключение на слама, който е забранен дори при бягане от събмишън.

Разрешени:

Всякакъв вид задушавания ( Chokes )
Всякакъв вид ключове на ръце
Всякакъв вид ключове на крака

Забранени:

Сламове от всякакъв тип
Усуквания на гръбначния стълб и врата(neck crank) с изключение на can opener и twister
Бъркане в очите, устата, ушите и др.
Дърпане на коса
Удари от всякакъв тип
Захват на по-малко от три пръста

При юношите и начинаещите(ако има такава дивизия) са забранени всички ключове усукващи коляното – хийл хук, тоу холд и др.