Ще бъде ли Джу Джицу скоро Олимпийски спорт?


Откакто Рио да Жанейро беше избран за домакин на летните Олимпийски игри през 2016, много се заговори, че BJJ ще е част от тях. За съжаление , при сегашното състояние на Джу Джицу това е много далеч от реалността.

В тази статия ще споменем две от основните причини Джу Джицу да не може да бъде Олимпийски спорт засега.

BJJ не е достатъчно популярно по света.

BJJ е много нов спорт, и черните колани все още са рядкост по света. На този етап, само Бразилия, САЩ, ОАЕ, Япония и няколко европейски държави имат достатъчно специалисти за да започнат подготовка на атлети на олимпийско ниво. Олимпийските игри са международно събитие и ще е жалко да има само 4-5 държави, които ще имат конкурентен отбор.

Няма изявена световна организация, която да регулира спорта и в която да членуват националните федерации.

В световен мащаб има няколко големи организации, които организират състезания и се опитват да бъдат регулативен орган.

IBJJF(Международната федерация по Бразилско Джу Джиду)организира едни от най-големите и престижни състезания по BJJ, но в същността си не е федерация, а частна корпорация, която организира състезания за печалба.

UAEJJF(Федерацията по Джу Джицу на ОАЕ)това е другата голяма организация, която организира големи състезания по BJJ конкурентни на IBJJF, но е само една национална федерация на Обединените Арабски Емирства, която налива доста пари в спорта.

IJJF(Международната федерация по Джу Джицу)това е федерация по Традиционно Японско Джу Джицу, която от скоро организира състезания по Джу Джуци Newaza, правилник който е почти идентичен с този на IBJJF. Това е единствената организация, която е реално международната федерация, но нивото на състезанията все още е много по-ниско от това на горните две.

JJGF(Глобална федерация по Джу Джицу) – е организация основана от една от най-големите легенди в Джу Джицу – Риксон Грейси. Целта и е да регулира Джу Джицу в световен мащаб, но на този етап не организира големи състезания.

Наскоро UAEJJF и IJJF постигнаха споразумение за партньорство, с цел развитие на спорта и вкарване на Джу Джицу първо в Азиатските и впоследствие в Олимпийските игри.

На национално ниво се наблюдава и тенденция Джу Джицу да се обединява и клубовете по бразилския вариант да си партнират с установените вече федерации по Традиционно Джу Джицу.