Робърт Драйсдейл (Robert Drysdale)


Робърт Драйсдейл е може би най-успешния американски граплер. Черен колан е по Бразилско Джу Джицу под легендарния треньор и състезател Леонардо Виейра.

Има многобройни титли, като най-големия му успех е спечелването на абсолютната дивизия на ADCC през 2007, побеждавайки на финала Марсело Грасия.

Роден е в Прово в щата Юта през 1981г. На 6 годишна възраст се мести в Бразилия заедно със семейството си, но с джу джицу се запознава чак в късните си тийнейджърски години(на 17). Още е бял колан когато се мести обратно в САЩ за да учи в университета на Лас Вегас. Разбира се, не пропуска да поднови тренировките си и по джу джицу като се запознава със Стийв да Силва, който е и първия човек да оцени големия потенциал на Драйсдейл. Само след две години в Америка, Робърт решава да се премести обратно в Бразилия където да се отдаде напълно на джу джицу. Успехите му, разбира се не закъсняват като през 2002 година печели световното на лилави колани и заслужено получава кафяв. В търсене на най-добрите спаринг партньори се сприятелява с Демиан Мая, който го отвежда в легендарния отбор – Браса.

През 2007 след спечелването на ADCC, Робърт Драйсдейл се мести отново в Лас Вегас за да преподава в академията на Ранди Коутур, като по късно си отваря собствена.

След многобройните успехи в граплинг средите, решава че има нужда от ново предизвикателство и се пренасочва към ММА. След няколко успешни двубоя спечелени главно със събмишъни сключва договор с най-голямата ММА организация UFC.

Най-важни успехи:

  • Световен Шампион (2005);

  • 2x Шампион – Световна Купа(2005, 2006);

  • 2x Световен сребърен медалист(2006, 2007);

  • ADCC Шампион (2007 абсолютна дивизия)

Кратък филм за Робърт Драйсдейл преди супердвубоя му в ADCC 2009
Робърт Драйсдейл хайлайт