Разцепването на Alliance и формирането на Master, Brasa, TT Jiu Jitsu, Checkmat и Atos.


Alliance BJJ е един от най-големите и силни отбори по Бразилско Джу Джицу в света. Създаден е от Ромеро “Jacare” Калваканти и неговите ученици – Фабио Гуржел, Александре Паива, и Фернандо Гуржел.  През 2002 там тренират едни от най-добрите състезатели в света, но различия във вижданията на някои топ състезатели и ръководителите на клуба води до разцепването и създаването на няколко отбора.

До 2002 най-престижното състезание по BJJ е Световното първенство (Мундиал) организирано от IBJJF, но без никакъв награден фонд. През 2002 се появява нова организация CBJJO, която организира Световна Купа и предлага на шампионите парични награди. Световната Купа е обявена в същия ден като световното на IBJJF и състезателите са изправени пред труден избор. След дълги дискусии ръководството на Alliance решава да участва на IBJJF състезанието като по-престижно. Едни от най-добрите състезатели Демиан Мая, Родриго Компридо, Терере и  Едуардо Телес обаче решават да участват на CBJJO World Cup заради наградния фонд. Въпреки че в последния момент датите са променени и може да се играе на двете състезания, участието им на CBJJO довежда до тяхното изгонване от Alliance от Фабио Гуржел.

Изгонените състезатели, заедно с други несъгласни с политиката на Alliance решават да направят нов отбор – “Master” в който участват едни от най-добрите черни колани в момента – Родриго ‘Компридо’ Медейрос, Демиан Мая, Леонардо Виейра, Музио де Анхелис, Октавио Коуто ‘Ратиньо’, Витор Виана, Рикардо Виейра, Фернандо Терере, Едуардо Телес, както и някой перспективни лилави и кафяви колани – Роналдо “Jacare” Суза, Робърт Драйсдейл и Андре Галвао.  Името Master е името на академията на Ромеро “Jacare” Калваканти преди да се сформира Alliance и е избрано от уважение към бившия им инструктор, който е запазил неутралитет в спора им с Alliance.

През 2003 отбора решава да прекрати всички връзки с Alliance и Калваканти и се избира ново име – Brasa. В този момент двама от най-добрите им състезатели Терере и Едуардо Телес решават да поемат по свой път и създават TT Jiu Jitsu. В следващите 4-5 години всичко върви добре като отбора постига много успехи, но различията във вижданията на лидерите в отбора водят до ново разделение. През 2008 Леонардо Виейра със своите двама братя създават Checkmat, а Андре Галвао и Рамон Лемос – Atos Jiu Jitsu. Brasa продължава да съществува под ръководството на Родриго Компридо и Фелипе Коста.