Пет знака, че тренирате BJJ при шарлатани


1. Инструкторът не участва в борбите.

Няма легитимен BJJ инструктор, който да не се бори с учениците си. Изключение може да бъде само човек с много тежка контузия или с друга легитимна причина. Без значение от възрастта всеки легитимен BJJ инструктор участва в борбите и не спира да се развива.

2. Инструкторът няма високо ниво в борбата.

Всеки легитимен BJJ инструктор може с лекота да заключва не само новите трениращи, но и всички с до 2-3 години опит. Без значение какъв колан носи и дали е известен състезател, добрия инструктор трябва да има много високо ниво в борбата. Ако след 2-3 години тренировки и без огромна разлика в килограмите инструктора не може да ви заключва с лекота, определено сте при грешния човек. Колкото по-високо практическо ниво има инструктора – толкова по-добре. Знаенето на много техники, не е гаранция, че човека е квалифициран да преподава. Изключение правят местата където няма инструктори на високо ниво, и се налага на най-опитния да преподава.

3. Не се тренират събаряния.

Играта в стойка е важна част от бойните изкуства, и е много важно трениращите да са добре подготвени в тази област. Въпреки че, в спортния правилник може да се състезавате успешно без да знаете игра в стойка, тя е много важна за самозащита и да сте комплексен боец.

4. Не се тренират ключове на крака.

Ситуацията с ключовете на крака е подобна на тази с играта в стойка. В спортния правилник на BJJ повечето ключове на крака са забранени и на много места се забравя за тях под различен претекст. Срещу бойци с борцова или Джудо основа, ключовете на крака са основно оръжие и е нелепо да не се тренират.

5. Коланите се раздават по неясни правила или се взимат високи такси за тях.

Коланите в BJJ само маркират техническото ниво на трениращия. За тях не се плаща(освен цената на колана), нито пък се дават по причини различни от технически умения. Напълно недопустимо е да се дават по „политически” причини, по-лесно на приятели и “удобни”, както и да се изнудват учениците с тях . Ако забележите подобен род неща в академията, това е знак че инструкторът поставя личната изгода пред духа и принципите на бойните изкуства.