IBJJF – Какво представлява Световната Федерация по Бразилско Джу Джицу?


Световната Федерация по Бразилско Джу Джицу(IBJJF) организира едни от най-силните състезания по BJJ в света. (Световното първенство – Мундиал, Пан-Американското и Европейското първенство, както и много други).  Около организацията обаче има много неясноти и спорове.
Най-важният въпрос е дали това е световната организация, която представлява и регулира спорта BJJ? И отговорът на този въпрос е “НЕ”. IBJJF е частна американска корпорация, организираща състезания с ГИ и НО-ГИ за печалба, и не е световен регулативен орган на Бразилското Джу Джицу. IBJJF не е обединение на националните федерации, и ръководството и не се избира периодично. Много световни имена не са признати от IBJJF, между които е и Хойс(Ройс) Грейси. (От тук може да проверите кой членува и е признат от IBJJF – Черни колани на IBJJF)
Основен конкурент на IBJJF е UAE Jiu-Jitsu организираща другите големи състезания – ADCC и WPJJC.
IBJJF често е критикувана от състезателите, че взима прекалено големи такси и не дава никакъв награден фонд, но това което не може да се отрече, е че тяхните състезания са изключително добре и професионално организирани.
Мнението на големите имена в спорта относно IBJJF  също е противоречиво:
Кайо Тера: “IBJJF  е много по-добра организация. WPJJC е цирк”
Родолфо Виейра: ” Аз ще избера WPJJC пред световното на IBJJF по всяко време”
Роналдо “Jacare” Суза: ” Те взимат прекалено много пари от нас, и не дават нищо обратно. Напуснах BJJ за ММА заради тези ши****ци”