Граплинг правилници и техните цели?


Много често се срещат мнения от представители на различни бойни изкуства, как един правилник (обикновено на друго БИ) е безсмислен или “скапан”.  Всеки спортен правилник, обаче си има определени цели(и е добър за тях), и често те са много различни.  Един правилник може да развива играта в стойка, друг позиционната игра на земята, и трети събмишън атаки или защити. В тази статия ще погледнем шест различни спортни правилника, за да може всеки да подбере най-удачния според неговите цели в БИ.
 
 
 
Джудо
В правилника на Джудо много ключове са забранени и за повечето не се дава време да се работи(състезателите се вдигат в стойка). Точкуват се събаряния и позиционни задържания на земята, от което определено личи че целта е състезателите да развиват тези техники, както и да имат базова защита от ключове.  Освен това Джудо е олимпийски спорт и правилника често се модифицира с цел да бъде по-атрактивен и интересен за обикновените зрители. (забранени са много борцови събаряния)
Цели: Събаряния, позиционен контрол, атрактивен за гледане.
 
Бразилско Джу Джицу IBJJF/Джу Джицу NeWaza
Тези два правилника са почти идентични и имат една и съща цел. Точкуват се главно позициите на земята, от което личи че целта е да се развива позиционната игра – суип, пасгард, позиционен контрол. Състезателите могат да дръпнат гард и да не играят в стойка и нямат право на много ключове на крака с цел да се наблегне на пасгарда. Въпреки че не точкуват опитите за събмишън(освен с преимущество), тези правилници дават шанс да се работи за ключове и е нужна много добра защита.
Цели: Позиционна игра на земята, събмишън защита.
 
Combat Wrestling
Наскоро се възроди правилника на Combat Wrestling, който е по-различен от познатите правилници и има малко по-различни цели. Подобно на Джудо се точкуват събарянията и позиционните задържания, но са разрешени почти всички събаряния и се дава малко повече време за работа за ключове. Опитите за ключове не се точкуват и е забранен един от най-ефективните ключове срещу борцов тип играчи – хийл хук. От това личи, че целта е да се развива играта в стойка, позиционния контрол и защита от повечето ключове. Това са качества нужни на ММА състезатели с борцова основа, които на земята наблягат на защита от ключове и удари(ground and pound). Както подсказва и името “Wrestling for fighting”.
Цели: Събаряния, позиционен контрол, събмишън защита. (ММА ground and pound grappling)
 
ADCC
ADCC е най-популярният граплинг правилник. Забранени за само най-опасните атаки на врата(neck crank) и в първата половина от срещата точки не се дават, което означава че състезателите могат да играят за ключ без да мислят за точки. Във втората половина започва точкова система подобна на IBJJF, но с наказание за дърпане на гард. Въпреки че наказанието изглежда малко в кратките продължения обикновено е решаващо и по-добрия борец печели.
Цели: Основно позиционна игра на земята, събмишън защита, в малко по-малка степен събаряния и събмишъни.
 
NAGA
В правилника на NAGA няма почти никакви ограничения на ключовете(подобно на ADCC), но освен позиционна игра, се точкуват и опитите за събмишън. Това е един от малкото правилници, които оценят и стимулират опитите за ключове. От това личи, че целта на този правилник не е само да набляга на позиционната и защитна игра, а да развива и офанзивния събмишън граплинг.
Цели: Позиционна игра, атаки и защити от събмишън.
 
Правилник на Българската Граплинг Асоциация
Правилника на БГА също е без почти никакви ограничения в ключовете, но не използва точкова система а съдийско решение. Главно се оценят опитите за събмишън и работата за събмишън от доминантни позиции, от което личи че целта на правилника е да развива офанзивния събмишън граплинг. Едно от предимствата на съдийското решение е, че може да оцени някои опасни нестандартни позиции(crucifix, truck), които остават неоценени в точковата система.
Цели: Атаки и защити от събмишън, позиционна игра.