Дийн Листър (Dean Lister)


Дийн Листър е американски граплер и черен колан по Бразилско Джу Джицу под Джефри Хигс.  Освен в BJJ Листър има опит в Самбо, Борба и успешна ММА кариера.
Роден е на 13 февруари 1976 в Сан Диего, Калифорния но прекарва по-голямата част от детството си в Панама и Венецуела, защото родителите му са командировани в тези региони. Започва да тренира борба, но понеже инструктора му има опит и в самбо научава и някои базови ключове. Понеже играта за събмишън представлява по-голям интерес за него започва да се състезава на Самбо, спечелвайки две национални титли.
Гледайки ММА Дийн Листър научава за високата ефективност на Бразилското Джу Джицу и решава да започне да тренира в залата на Фабио Сантос. В първите осем години тренира и се състезава с ГИ, печелейки много състезания за академията на Сантос. Решението му да се състезава в ММА обаче не се харесва на треньора му, и след разногласия Дийн решава да напусне залата. По-късно един от неговите спаринг партньори Джефри Хигс(черен колан под Сантос) решава да му даде черен колан, което води до неговото изгонване от академията.
През 2003 Листър печели абсолютната дивизия на ADCC(най-силното граплинг състезание) и показва, че не само заслужава черния си колан, но е един от най-добрите граплери в света.  През годините Дийн Листър се утвърждава като един от най-добрите събмишън специалисти и един от хората най-трудни за заключване. Освен успехи в граплинг средите се състезава успешно и в ММА, където има около 20 мача в най-силните организации в света, между които Pride и UFC.

Дийн Листър граплинг и BJJ хайлайт.