Кога трябва да тупаме(да се предаваме) в BJJ?


Едно от най-важните неща в Джу Джицу е навременното тупане(предаване), като сме хваната в ключ. И една от най-големите грешки на начинаещите е проявяването на мъжество, когато не трябва.
За да се избегнат контузии е необходимо да внимават и двете страни, този който прави ключа и този на който му го правят. Като добро правило, което може да се спазва е, че при контузия винаги са виновни и двамата. Единия не е тупнал навреме, другия не е пуснал ключа, когато опасността от контузия вече е много голяма. Оправданието „той не тупа навреме“, не е извинение защото всеки има различен опит и знания и не искаме да контузим някой сериозно, само защото не знае кога е време да се откаже. По-добрия вариант е да се пусне ключа и да му се обясни, че опасността от контузия е много голяма и е време да се предава.
Ето и някой насоки за различните видове ключове и кога трябва да се потупа.

Душене
Най-голямата опасност при душенето е прекалено дългото му задържане, когато опонента вече е изпаднал в безсъзнание. Ако не може да видите, че опонента е в съзнание е добре да се спазва 10 секундното правило – ако противника не се е отказал до 10 секунди, или е заспал или ключа не е направен правилно. След това е време да се уверите, че опонента е в съзнание и да се опитате да донагласите ключа. Прекалено дълго задържаното душене може да има фатален край.
Ако имаме доверие на спаринг партньора, при тези техники можем да си позволим да държим най-много.

Ключове на ръцете(кимура, американа, армбар и др.) и ключове на краката, които не усукват коляното(прав футлок, нийбар, слайсър)
В тази група са повечето ключове, които са разрешени на почти всички състезания. Те са относително най-безопасни от ключовете, но не трябва да се забравя, че всеки ключ ще доведе до контузия ако не се спре навреме. Обикновено при повечето от тези ключове болката настъпва навреме и човек се отказва преди да е получил контузия. Като по-опасни от групата са ключовете на краката с изключение на правия футлок.
Правилният момент да се потупа е като почустваме напрежение или лека болка.

Ключове усукващи коляното(хийл хук, тоу холд и др.)
Ключовете усукващи коляното са забранени на състезанията с ГИ и във всички състезания по граплинг за начинаещи. Причината е, че нетърпимата болка настъпва много късно, когато риска от контузия вече е много голям. За тези ключове е най-важно да се познават позициите и да се тупа преди болката. Добра идея е тези ключове да бъдат забранени за начинаещите и в залата, докато не натрупат достатъчно опит и се поосвободят от егото.
Правилният момент да се потупа е като сме хванати в позицията за ключ или най-късно при най-лекото напрежение. В никакъв случай не трябва да се чака болката.

Нек кранк и ключове на гръбначния стълб
Това са най-опасните ключове в BJJ, които могат да доведат до много тежки контузии, инвалидност и смърт. Забранени са на всички състезания по BJJ и граплинг и е важно да бъдат забранени дори и в залата. Варианти на тези техники могат да се получат и при опити за душене, затова е много важно да се потупва веднага щом усетите усукване или напрежение в гръбначния стълб или врата.
В състезанията по ММА тези ключове са разрешени. И най-опитните състезатели, които се занимават с ММА е добре да ги тренират много внимателно и само помежду си, за да могат да се предпазят от тях в ММА двубоите.

Контузии могат да се получат и в много безобидни наглед ситуации, затова при спаринг е изключително важно да не се играе с максимална сила и скорост, както и за се избягват резки движения.