Причини и превенция на травмите в BJJ


Много са причините, които могат да доведат до травми в Бразилското Джу Джицу, но с правилна подготовка и профилактика, те могат да бъдат сведени до минимум и възстановени максимално бързо. В тази статия ще обърнем внимание на най-често срещаните причини за контузии в BJJ, и как да ги предотвратим.
 
Недостатъчна физическа подготовка за натоварването
Една от най-честите причини за контузии при начинаещите, е недостатъчната физическа подготовка за тежкото натоварването. При хората, които не са тренирали бойни изкуства, ставите, сухожилията и мускулатурата не са подготвени, и при тежко натоварване се получават много контузии.
Най-добрият начин за подготовка на тялото на начинаещите са упражненията за мобилност на ставите и силовата тренировка със собствено тегло – калистеника. Добре е да се започне с лек спаринг и постепенно да се увеличава интензивността.
 
Недостатъчна загрявка
Следващата най-често срещана причина, която засяга не само начинаещите е недобрата загрявка. За да бъде готово за тежки натоварвания тялото трябва да е добре загряло, и при неправилна или недостатъчна загрявка вероятността за контузии е много по-голяма.
Очевидно, за да се предотвратят контузии по тази причина, преди тежките натоварвания тялото трябва да се загрява добре с упражнения за мобилност, разтягане и по-леки силови упражнения.
 
Небалансирано натоварване на мускулите
Във всеки един спорт определени мускули се натоварват повече и се развиват, докато други остават по-слаби. Това води до дисбаланс в тялото, изкривявания и травми.
За да се предотвратят подобен вид травми, трябва да се познава спецификата на всеки спорт и да се правят упражнения за заздравяване на по-слабите мускули. Много често срещан дисбаланс в BJJ е в мускулатурата на врата, където мускулите в задната част се натоварват много повече. За превенция на такива травми, като част от загрявката или допълнително след тренировка трябва да се правят упражнения, които натоварват мускулатурата в предната част.
 
Неправилно трениране
При неправилно трениране и неправилно провеждан спаринг също могат да се получат тежки травми. Основни грешки са прекалено тежкия спаринг, рязкото правене на ключове и ненавременно отказване(потупване) при наложен ключ.
 
Претрениране
Дори при правилна подготовка и загрявка, тялото не може да поеме неограничено натоварване. При системно претрениране, тялото постепенно отслабва и шанса от контузии се увеличава многократно. Това е една от основните причини за травми при по-напредналите атлети, които искат да тренират максимално и търсят бързо развитие.
Има много начини, с които атлетите целят по-добро възстановяване – хранителни добавки, масажи, терапии и дори забранени стимуланти. Най-добрите начини обаче са балансираното хранене, което доставя на тялото достатъчно хранителни вещества, достатъчно почивка и разбира се избягване на прекомерни натоварвания.
 
Небалансирано хранене
Дори без тежки тренировки тялото има нужда от достатъчно хранителни вещества и микроелементи за да функционира нормално. При тежки физически тренировки тези нужди се покачват значително. При неправилно хранене, тялото остава в недостиг на основни хранителни вещества, и не само, че се увеличава риска от травми, но и тяхното заздравяване отнема много повече време.
За да се предотврати недостига на хранителни вещества при тежки тренировки е добре да се изготви добра диета и да се приемат достатъчно суперхрани.
 
Липса на медицински контрол
Спортните травми са от различно естество и изискват различен вид рехабилитация. Важно е човек да се консултира с добър спортен терапевт, за да може да подходи правилно при лечението. Ако не се лекуват навреме травмите често стават хронични, и това допълнително усложнява и удължава тяхното лечение.