По какви правила се е борил Дан Колов?


Почти всеки е чувал за легендарния български борец Дан Колов, който има над 1500 кеч мача и печели почти всички от тях. Най-знаменитите му победи са срещу латвиеца Руди Дусек в Ню Йорк, срещу великия японски борец Джики Хигън „Удушвача“, и срещу Анри Деглан „Човека с хилядата хватки“ – европейски и световен шампион.
Малко хора обаче знаят, че правилата по които се е борил са доста различни от съвременната борба.
Съвременната кеч борба, разбира се е шоу с нагласен изход от битките, където участват повече артисти отколкото борци. Кеч борбата на Дан Колов, не само че е била истинска схватка, но е била много по-тежка и трудна от съвременната борба.
Основната разлика е, че освен с туш битката в кеча е можела да се спечели и с ключ на ставите или с душене.
Дълги години този спорт е бил позабравен и практикуван от много малко хора. В последното десетилетие обаче отново се забелязва подем, особено след развитието на свободните двубои(ММА), където техниките от кеч борбата имат голямо приложение.
Съвременният спорт най-близък до кеч борбата е граплинга, който има една основна разлика, че двубоя не може да се спечели с туш, а само с ключ или душене.
В България този мъжки спорт също не е забравен, като не само че има доста клубове които го практикуват, но има и състезания.
Едно от най-силните и престижни е Real Grappling Challenge, което вече има три издания и на 27 февруари ще се проведе четвъртото – Real Grappling Challenge 4. На него нашият най-добър състезател в тежка категория Александър Александров ще се изправи срещу най-добрия граплер на Гърция – Sam Krvavac. Входът за зрители е свободен и всички са добре дошли!!!