Петте най-силни ключа в BJJ


Петте най-често срещани и силни ключа в BJJ. Първите четири техники са демонстрирани от състезатели на нашия клуб – Open Mat BJJ, и последната от един от най-големите специалисти на хийл хук – Кристиан Попов(Pitbulls Submission Grappling). Техниките са универсални и работят както в BJJ и граплинг състезания, така и в ММА и реална ситуация.

 

 

 

 

 

Душене от гръб
В повечето статистики от ММА, BJJ и граплинг състезания, това е най-често срещания събмишън. В статистиките от ММА душенето от гръб представлява над 30% от всички ключове. Причината за това е, че гърбът е една от най-силните позиции за атаки, и е много трудно да се избяга. Затова много често след като не могат да избягат от там, състезателите се изморяват и стават жертва на най-силния събмишън – душене от гръб(rear naked choke).

 

Гилотина
След душенето от гръб, гилотината е най-често срещания събмишън. Въпреки че е много по-лесна за хващане в ММА и граплинг(НО-ГИ), гилотината се среща изключително често и в състезанията с ГИ. Причината тези две душенета да са толкова силни, е че се атакува само врата на противника без да има ръка в душенето, която да пречи.

 

Армбар
Това е третият най-често срещан събмишън, може да се направи от много различни позиции и има много варианти. Със силата на цялото тяло(движение подобно на мъртва тяга) се атакува слаб крайник на противника и така могат да се заключат много по-големи и силни опоненти.

 

Триъгълник
Въпреки че това е вариант на душене с ръката вътре, триъгълникът използва краката вместо ръцете за душене, и това компенсира повече от достатъчно. Има много различни видове триъгълници, но най-често срещан и силен е базовия вариант.

 

Хийл хук
Въпреки че се среща по-рядко в класациите и статистиките, хийл хука е най-мощния ключ на краката и един от най-силните изобщо. Със силата на цялото тяло се атакува един крайник на противника и за разлика от много други ключове няма голям мускул, който да резистира на хийл хука. Много често жертва на хийл хук стават много силни противници, които бягат със сила от другите ключове. Причината да се среща рядко в статистиките е, че ключовете на крака са табу в много зали и голяма част от практикуващите не могат да ги правят добре.