Кога трябва да е кантара на състезанията по BJJ и граплинг?


Има няколко варианта кога да се проведе претеглянето на състезателите по BJJ и граплинг, и всеки един от тях си има своите плюсове и минуси. Най-популярните методи са три – сутринта в деня на състезанието, точно преди първата среща и в деня преди състезанието.

Сутринта преди състезанието.
Това е най-често използвания начин в малките и средно големи състезания. Състезателите се претеглят при записването за състезанието, след което то започва. Този начин е справедлив и най-удобен за състезателите, но отнема време и е малко неудобен за организаторите на големите състезания с хиляди участници.
Подходящ за малки и средно големи състезания.

Непосредствено преди първата среща.
На по-големите състезания, регистрацията и плащането се прави до няколко дни преди деня на състезанието, с цел по-добра организация. Провеждането на кантар преди състезанието при хиляди участници би отнело много време, и затова той се изтегля преди първата среща. Всеки участник стъпва на кантара точно преди срещата, и ако не мине е дисквалифициран.
Подходящ за всички състезания без професионалните събития.

В деня преди състезанието.
В големите професионални събития, където в супердвубои се срещат именити състезатели, не може да се рискува дисквалификация в последния момент, и затова кантара се изтегля в предния ден. Така участниците имат допълнително време да свалят килограми ако не успеят за официалния кантар. Този метод обаче има един много сериозен негатив. Чрез използването на диуретици състезатели могат с цената на здравето си, да се дехидратират и на следващия ден да излязат 6-7кг по-тежки от категорията си. Това не само, че е опасно за здравето без медицински контрол, но е и несправедливо към другите състезатели, които не искат да си вредят.
Този метод трябва да се използва само в краен случай, на професионални събития, където дисквалификация в последния момент би била пагубна от бизнес гледна точка.
Подходящ само за професионални събития.