Как да променим света правилно – Джордан Питърсън


Известният канадски психолог Джордан Питърсън, предлага какво може да направи всеки за да промени света, фокусирайки се върху саморазвитие и личен пример. Опитите да се променят другите почти винаги са водили до нежелани странични ефекти и понякога до милиони жертви.
Ето съветите на Питърсън и в скоби някои съвети от нас, как да се приложат на практика.

 

 

 

 

 

1. Започнете със себе си, не с другите.
 
2. Ориентирайте се към доброто. (Дефинирайте си цели, в които вашият успех да зависи от добрите неща, които правите за другите. Опитайте се да бъдете максимално успешни.)
 
3. Изградете сила в себе си, за да понесете страданието в живота без да се корумпирате. (Образовайте се, живейте здравословно, тренирайте бойни изкуства и изградете здрав социален кръг и приятели)
 
4. Търсете истината и бъдете принципни. (Не правете всяко нещо, което ви носи максимално полза. Така ще се заобградите с правилните хора, и ще бъде по-добре и за вас дългосрочно.)
 
5. Опознайте и не лъжете себе си. (Търсете дълбоко в себе си истинските причини за действията или бездействието ви. Вслушвайте се в другите (без излишно его) за вашите недостатъци. Търсете да чуете нещата, които са неприятни за чуване.)
 
6. Изправете се срещу страховете си. (Съзнателното излагане на нещата, от които ви е страх ще потисне или елиминира напълно страховете ви)
 
7. Образовайте се. Четете правилните книги – Достоевски, Толстой, Солженицин, Оруел, Ницше, Юнг.
Списък с книгите, които препоръчва професор Питърсън
 
8. Дискутирайте идеите си с приятели и писмено.