Как да напредваме по-бързо в Бразилското Джу Джицу(BJJ)


През годините съм срещал доста идеи и методики, целящи да ускорят процеса на развитие в Бразилското Джу Джицу (BJJ). В тази статия ще разгледаме няколко идеи, които според мен имат най-силен ефект върху по-бързото развитие.
 
1. Отдаденост – това е първото и най-важно нещо за бързото развитие. Ако човек иска да се развива бързо е добре да бъде максимално често в залата и на татамито. Това включва минимално ваканции и максимално присъствие в залата дори с контузии. Ако е контузена ръката се гледат техниките и се упражнява нещо с краката. Ако е контузен крак, може да се упражнява нещо с ръце и дори да се прави лек спаринг от долен сайд контрол, и да се развива защитата.
 
2. Фокус основно в BJJ – доста често ме питат дали е добре да се тренира нещо друго, което да ни помогне за развитието в BJJ.
Малко джудо да помогне на стойката? – Да
Малко самбо? – Да
Малко борба? – Да
Тренировка за разтягане и гъвкавост? – Да
Кросфит? – Да
Фитнес? – Да
Това обаче са шест тренировки, и дори да подберем 2-3 от тях, ще изостанeм в BJJ. Въпросът не е дали такава тренировка ще ни e полезна (отговорът очевидно е “Да”), а как да си разпределим най-оптимално времето, което имаме.
Всяка една сериозна зала по BJJ трябва да обръща внимание на играта в стойка, и само ако това не е така е добре да се ходи веднъж седмично на борба или джудо/самбо.
Относно физическата подготовка и разтягането, също е добре те да бъдат след тренировка, в дните в които се почива от тежък спаринг.
 
3. Фокус в малко, но добре оттренирани техники. Добре е човек да е отворен и да учи различни неща, но за ефективността в BJJ е най-важно да имаме набор от по-малко но много добре оттренирани техники с правилните детайли. Разпокъсването на времето в много различни техники без да се повтарят достатъчно, винаги води до по-ниско практическо ниво. Трябва да си изградим игра.
 
4. Трениране с различна интензивност и със спаринг партньори на различно ниво. Спаринг партньорите на високо ниво са едно от най-важните неща за развитието, но тежките борби отнемат много енергия и броят им седмично е ограничен. Редуването на тежки тренировки и спаринг партньори с по-леки ще ви позволи да имате много повече време на татамито и да упражните новите техники с по-лека съпротива.
 
5. Мислете сами за играта си. Тренирането с треньор на високо ниво и с качествена методика е важно, но човек трябва да мисли и сам, и сам да си запълва пъзела. Не чакайте някой друг да ви научи. Много често се отсъства от залата и някои важни техники се изпускат, те трябва да се наваксат, като наблюдавате играта си за пропуски и слабости. Запомнете с кои ключове най-често ви заключват и учете защити, наблюдавайте как най често ви минават гарда и учете контри. Всяка една слабост в играта трябва да се елиминира.
 
 
Срещал съм и много други идеи и методики, като тренировка основно с позиционни борби, упражняване на техники със съпротива и др.. И въпреки, че тези неща са полезни, те идват вместо свободния спаринг(понеже нямаме неограничена енергия). Дългосрочно според мен резултатите ще са подобни и много по-важни са горните пет принципа.