Защо много BJJ шампиони се провалят в ММА?


В ранните години на ММА, когато бойците не бяха комплексни и битките бяха практически стил срещу стил, BJJ се доказа като най-ефективното бойно изкуство за ММА. В битките срещу представителите на бокс, кикбокс, борба и традиционните бойни изкуства, BJJ печелеше с пълна доминация. Но нещата не стоят така в модерния ММА и много шампиони по BJJ са се провалили, защо?

 

 

В модерния ММА, всички са комплексни и само едно бойно изкуство отдавна не е достатъчно.
Много BJJ шампиони изглежда че забравят това, и излизат в ММА двубои с много слаб страйкинг. Двубоят започва от стойка, противниците са трудни за събаряне, и много често дори не се стига до земя.

Всички тренират защитната част на BJJ, и могат да се пазят от ключове.
Въпреки че, много бойци идват от други среди – борба, кикбокс, тайбокс всички са запознати с техниките на BJJ. Дори да е начинаещ в правенето на ключове, всеки добър ММА боец е кафяв/черен колан в защитната част на BJJ. Всички тренират с черни колани по BJJ или с други специалисти на земя, и са много трудни за заключване.

Най-популярните спортни правилници на BJJ са точкови и позиционно ориентирани.
Много хора стават световни шампиони благодарение на добри позиционни знания, но не са експерти в събмишъните. В един динамичен ММА двубой с кратки рундове, всяка възможност за ключ трябва да се използва, и всяка грешка се наказва скъпо.

ММА правилника е структуриран по начин, който е неудобен за BJJ.
ММА освен спорт е и бизнес и правилника е направен така, че да бъде максимално атрактивен за гледане. Рунда започва от стойка и състезателите често се изправят – между кратките рундове, ако няма много активност на земята, или ако противника отстъпи и иска да се изправите. Дърпането на гард и пренасянето на боя на земя е почти невъзможно. Пренасянето на земя трябва да стане със събаряне, което е много трудно срещу опитни борци.